De grootkeukenbranche is volop in beweging. Zo is er een grote vraag naar monteurs in de grootkeukentechniek. Om aan deze vraag te kunnen voldoen heeft de NVLG in samenwerking met OTIB en ROC Midden Nederland een opleiding gerealiseerd voor zowel MBO-studenten als zij-instromers. Op deze pagina lees je meer over hoe jij expert kunt worden in de grootkeukentechniek!

Spijker je kennis bij!

Ben jij werkzaam als installatiemonteur in de grootkeukenbranche en heb je ervaring als monteur in de elektrotechniek? Dan kom je in aanmerking voor de cursus Grootkeukentechniek. Deze cursus laat je kennis maken met de grote diversiteit aan apparatuur en installaties van de professionele keuken. De cursus bestaat uit twee onderdelen namelijk: Installeren en Service en Onderhoud. 

Cursusonderdeel A: Installeren

Als beginnend grootkeukeninstallateur bestaan jouw werkzaamheden uit het plaatsen, monteren, installeren, testen en in bedrijf stellen van grootkeukens. Je maakt gebruik van gangbare gereedschappen, meet- en testapparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarbij communiceer je met collega’s uit andere vakgebieden.

Cursusonderdeel B: Service en Onderhoud

Als grootkeuken service & onderhoudsmonteur krijg je te maken met een grote diversiteit aan apparatuur. Na het volgen van deze cursus ben je in staat tot het verrichten van preventief en correctief onderhoud en het herstellen van storingen aan grootkeukenapparaten en onderdelen. Ook verhelp je zowel standaard als niet standaard problemen. In de meeste gevallen voer je de werkzaamheden alleen uit en ben je verantwoordelijk voor zowel de kwaliteit als de voortgang van de uitvoerende werkzaamheden. Daarnaast werk je altijd volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid en milieu.

Word leerling in de grootkeukentechniek!

Voor het MBO zijn er twee keuzedelen beschikbaar die jou als leerling alles bijbrengt over de grootkeukentechniek. Bestaande opleidingen zoals: installatie-elektrotechniek en werktuigbouwkunde is het al mogelijk deze onderdelen te volgen. Wil je hier meer over weten? De grootkeukenspecialisten aangesloten bij de NVLG helpen je graag, ook voor het vinden van een geschikte stageplek. Raadpleeg het ROC Midden Nederland voor meer informatie over de keuzedelen.

Aanvullende modules

VCA- Basisveiligheid

Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn zeer belangrijke aspecten op de werkvloer. Niet voor niets benadrukt de Arbo-wet dat dit onder de verantwoordelijkheden van zowel de werkgever als werknemer vallen.

Tijdens deze cursus leer je over de gevarenbronnen, gevaarlijke stoffen, werken in besloten ruimten, brandveiligheid en metingen. Maar ook wat te doen bij ongevallen, gevaren bij lassen, gereedschappen, machines, hijswerkzaamheden en persoonlijke beschermingsmiddelen.

De start van de cursus is op basis van een open inschrijving. Dat betekend dat de opleiding start bij een minimum van 12 en maximaal 18 cursisten. Aansluitend op de cursus volgt deelname aan een landelijk examen voor VCA-Basisveiligheid. Geslaagde cursisten ontvangen vervolgens het certificaat VCA-Basisveiligheid en worden geregistreerd. Niet geslaagde cursisten kunnen zich inschrijven voor een herexamen. Het afgegeven certificaat heeft een geldigheidsduur van tien jaar.

  • Cursus VCA-Basisveiligheid, twee dagen, € 300,-*
  • Cursus VCA-Basisveiligheid (herhaling), één dag, € 195,-*
  • Cursus VCA-Basisveiligheid, incompany/groep, offerte
  • VCA-Basisveiligheid Zelfstudie, boek plus examen, € 150,-
  • VCA-Basisveiligheid, (her) examen, € 105,-
  • VCA-Basisveiligheid, mondeling (her) examen, € 150,-
  • VCA-Basisveiligheid, lesboek, € 45,-*Inclusief pasje, boek en examen Prijzen zijn exclusief BTW.

De cursus kan plaats vinden zowel regionaal als op de Tech Campus te Nieuwegein.

HACCP

In de Hygiënecode voor de horeca staat beschreven hoe je bijdraagt aan de veiligheid van eten en drinken voor de gasten. Dit noemen we ook wel: voedselveiligheid of HACCP. Een horecabedrijf dat voldoet aan alle regels uit deze code, voldoet aan de Nederlandse wetgeving.

In deze verkorte cursus leer je wat de regels zijn voor de processen in een horecabedrijf zoals inkoop, opslag, bereiding, presentatie en de regels zijn voor de basisvoorwaarden inrichting van bedrijfsruimten, hygiëne, schoonmaak, temperatuursbeheersing en meer. De cursist verkrijgt kennis over de HACCP eisen uit de Hygiënecode voor de horeca. Tijdens deze verkorte cursus komen onderwerpen aan bod als bijvoorbeeld:

  • De kritische processen (CCP’s),
  • Regels die gelden voor voedselveiligheid in een horecabedrijf (basisvoorwaarden),
  • Regels gelden bij de processen in een horecabedrijf.

De cursus start in overleg en gaat op basis van e-learning. Na het volgen van deze cursus ontvangt de cursist een HACPP certificaat. De kosten bedragen €75,- inclusief één herexamen.

NEN-3140: VOP

Na het volgen van training ‘NEN 3140: Voldoende Onderricht Persoon (VOP)’ weet jij hoe je volgens de actuele regelgeving mag werken in de omgeving van elektrische installaties. Daarbij heb je relevante elektrotechnische basiskennis gekregen en kun je bijvoorbeeld moeiteloos installaties spanningsloos maken.

Na het volgen van deze cursus ontvang je het NEN 3140: VOP certificaat. Let op: het certificaat dient na 3 jaar een herinstructie te krijgen en is dus periodiek geldig. De kosten bedragen €320,- exclusief BTW. De start van de cursus is op basis van een open inschrijving. Bij voldoende aanmeldingen wordt de datum bekend gemaakt. De cursus kan plaats vinden op eigen locatie, regionaal of op de Tech Campus in Nieuwegein.