Bedrijven die willen investeren in energiezuinige grootkeukenapparatuur kunnen vanaf 1 januari 2020 wederom rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit voordeel kan oplopen tot wel 45 procent aftrekbare kosten van de fiscale winst bovenop de gebruikelijke afschrijving. De Nederlandse Overheid investeert in 2020 meer in duurzaam koken door de focus op het terugdringen van CO2-uitstoot. Het budget voor de EIA bedraagt -net zoals in 2019- 147 miljoen euro.

Welke grootkeukenapparaten komen in aanmerking?

Energiezuinige bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de Energielijst 2020 komen in aanmerking voor subsidie. Dat zijn onder andere de volgende grootkeukenapparaten en -technieken: laagdebiet afzuigkap, koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht, snelloopdeur voor koel- of vriescellen, energiezuinig afzuigsysteem, inductie bak- of kookplaat, inductie frituurtoestel, energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie, heetgasontdooisysteem, energiezuinige professionele koel- of vrieskast, transkritische CO2 koel- en/of vriesinstallatie, energiezuinige (vaat)spoel-of (vaat) wasmachine en elektrische ovens.

In 2020 zijn infrarood salamander met pandetectie en de warmtebrug voor horeca en grootkeukens toegevoegd aan de Energielijst.

Duurzaam koken beloond met EIA tot 2024
In het Klimaatakkoord ligt de focus op CO2-reducerende maatregelen. Daarin is de warmte-infrastructuur een belangrijk onderwerp. Ondernemers die kiezen voor duurzame apparaten en technieken in grootkeukens die op de Energielijst staan, kunnen daarom vanuit de EIA veel ondersteuning verwachten. Tijdens Prinsjesdag in 2018 werd al bekend gemaakt dat de EIA-regeling tot 2024 wordt verlengd

Meer informatie en het aanvragen van de Energie-investeringsaftrek voor grootkeukenapparatuur vind je op het kennisplatform Grootkeuken.nl