In juni gaat de tweede groep zij-instromers beginnen met de Grootkeukentechniekopleiding die de NVLG in 2019 gestart is. De opleiding bestaat uit twee modules die in samenwerking met het bedrijfsleven en het ROC zijn opgesteld. De gediplomeerden zijn daarna gecertificeerd grootkeukenmonteur. Die zijn zeer gewenst, want het tekort aan gekwalificeerde monteurs is groot. Frans van Houten, een van de initiatiefnemers en docent van de NVLG-opleiding doet een voorzichtige schatting: “Ik denk dat we zeker 800 tot 900 monteurs extra nodig hebben, ook gelet op de vergrijzing.” NVLG-voorzitter en managing director bij MEIKO Bart Jasperse vult hem aan: “Je bent gegarandeerd van een veelzijdige baan met een goed salaris.”

De grootkeuken begint daar waar de particuliere keuken stopt. Hoe groot en divers die afzetmarkt is, blijkt wel uit de voorbeelden die Van Houten en Jasperse geven. Ziekenhuizen en zorginstellingen, kazernes en marineschepen, de horeca, voetbalstadions, kantines en bedrijfsrestaurants om maar een paar te noemen. Van Houten: “Overal waar grote groepen mensen eten en drinken, zijn grootkeukens nodig. Kijk eens naar een gemiddeld tankstation, dat is tegenwoordig ook een half restaurant. Die verdienen bij wijze van spreken meer aan een liter water dan aan een liter benzine. Supermarkten met food courts, dat zijn ook omgevingen waar je als grootkeukenmonteur aan het werk gaat.” Juist die veelzijdigheid maakt het vak aantrekkelijk, aldus Jasperse: “Werken als monteur is het mooiste vak dat er is. Je hebt de nodige vrijheid, een grote verantwoordelijkheid, de mogelijkheid om je te specialiseren, je komt bij uiteenlopende opdrachtgevers en je kunt er écht een goed salaris mee verdienen.”

Bart Jasperse (voorzitter NVLG) en Frans van Houten (docent opleiding Grootkeukentechniek)

Frans van Houten:

“Opleiden is een must!”

In Nederland zijn ongeveer 200 bedrijven actief in de grootkeukenbranche. In totaal werken er zo’n 7.500 mensen in deze sector waarvan 1.500 als monteur. Dat er een nijpend tekort is, blijkt wel uit het feit dat veel werkzaamheden nu worden uitbesteed aan bedrijven die niet in de grootkeukenbranche gespecialiseerd zijn. Het werk wordt gedaan door mensen die er dus niet de juiste opleiding en skills voor hebben: “Loodgietersbedrijven, installateurs voor cv-installaties, eigenlijk iedereen die maar een beetje affiniteit heeft met de techniek die erbij hoort, wordt ingehuurd voor grootkeukenwerkzaamheden”, aldus Van Houten.

Opleiden een must
Juist om die reden is Frans – zelf werkte hij ruim veertig jaar in de grootkeukenbranche – zo’n vurig pleitbezorger geweest voor een opleiding in deze sector. Een opleiding met  de laatste kennis over het installeren en onderhouden van specifieke grootkeukenapparatuur bij gebruikers die in totaal miljoenen maaltijden per dag produceren. “Die was er tot vorig jaar nog niet. Elke, zichzelf respecterende, branche moet iets doen aan scholing en opleiding. Doe je dat niet, dan zakt je branche in en vloeit je kennis weg. We zagen dat veel bedrijven (vooral mkb en kleiner) zelf niet de tijd en capaciteit hadden om dit op te pakken. Dan krijg je dus situaties waarbij er wordt gezegd: ‘Ga maar naast monteur Kees zitten en vraag als je iets weten wil’. En je hoopt dat dat dan goed gaat.” Voor Van Houten is opleiding een must. “Ik kom nog weleens monteurs tegen die al 25 jaar hun werk doen, maar nog nooit een opleiding hebben gevolgd. Hoe is het mogelijk, denk ik dan! Als monteur ben je niet alleen bezig met apparatuur, je krijgt ook te maken met zaken als hygiënecodes, protocollen, machinerichtlijnen en voedseltechniek en -veiligheid. Dat maakt dit werk ook zo ontzettend leuk en gevarieerd.”

Ook Bart omschrijft het werk van een grootkeukenmonteur als dynamisch. Bij MEIKO worden medewerkers na het volgen van de basisopleiding verder getraind in de eigen MEIKO Academy, maar niet alle bedrijven kunnen dit faciliteren. Hij ziet de monteur steeds meer als een ambassadeur van zijn bedrijf en onderstreept daarom het belang van goed opgeleide medewerkers. “Het gaat niet alleen om technische vaardigheden, maar ook om hoe je je presenteert bij een klant. Die verwacht een professionele monteur die qua kennis up-to-date is. Iemand die uitleg en advies kan geven. Een goede grootkeukenmonteur is deskundig, mondig, creatief, geduldig én (blijft) goed getraind.” En daar hoort een goede opleiding bij. “Als professional in deze branche moet je je blijven ontwikkelen. Gebeurt dat niet, dan krijg je stilstand. Met uiteindelijk een ontevreden klant.”

Bart Jasperse: “De klant verwacht een monteur die ‘up-to-date is’, net als de apparatuur die hij installeert en onderhoudt.”

Professioneler
Het vak van grootkeukenmonteur is in de loop van de jaren veel professioneler geworden. Van Houten vindt dat een positieve ontwikkeling: “De overheid is veel strenger geworden met het opstellen van regels voor omgevingen waar voedsel wordt klaargemaakt en fabrikanten stellen steeds hogere eisen aan monteurs die met hun producten werken. Naast vakinhoudelijke kennis zijn ook soft skills belangrijk geworden. En vergeet de impact van digitalisering in ons vak niet. Je leest nu bijvoorbeeld op afstand apparatuur uit.” Ook Bart ziet die verschuiving: “Ik vergelijk het weleens met de automonteur. Die lag vroeger onder de motorkop, maar leest nu op een iPad uit waar de storing zit. Dat zie je ook in onze branche. Keukenapparatuur wordt steeds geavanceerder. Maar je moet die apparaten wel up-to-date houden en onderhouden. Daarvoor hebben we gekwalificeerde monteurs nodig. De Grootkeukentechniekopleiding is er om je dat te leren.”

Bedrijfsleven, onderwijs en de NVLG hebben de handen ineengeslagen om de opleiding Grootkeukenmonteur op te zetten. Om de lesstof goed te laten aansluiten bij de dagelijkse praktijk, hebben bedrijven input kunnen geven over welke specifieke vakkennis in de opleiding terug moest komen. ROC is verantwoordelijk voor de normering en het afnemen van de examens. De opleiding wordt nu alleen nog gegeven op het ROC Midden-Nederland, maar er zijn plannen om het aantal ROC-locaties uit te breiden. De eerste 15 gecertificeerde grootkeukenmonteurs behaalden in november vorig jaar hun diploma. Heb jij interesse in deze opleiding? Vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden.

Grootkeukentechniekopleiding in het kort

  • Twee keuzedelen: Installeren en Onderhoud en Service

  • Certificaat grootkeukenmonteur

  • Doelgroep zij-instromers met technische basisvaardigheden

  • Studietijd vier cursusdagen (aangevuld met huiswerk en leren in de praktijk)

  • Startdatum juni 2020 (start bij minimaal 12 cursisten)

Meer informatie

Wil je meer weten over de Grootkeukentechniekopleiding? Klik dan hier!