In samenwerking met OTIB en ROC Midden Nederland heeft de NVLG opleidingen gerealiseerd, speciaal voor de grootkeukentechniek. Deze zijn ontwikkeld om zowel jongeren als zij-instromers enthousiast te maken voor dit specifieke vakgebied. Jongeren en monteurs uit andere technische vakgebieden kunnen zich laten scholen tot expert in de grootkeukentechniek.
Laat zij-instromers hun kennis bijspijkeren!
Monteurs die werkzaam zijn in de grootkeukenbranche en elektrotechniek als achtergrond hebben komen in aanmerking voor de vierdaagse cursus Grootkeukentechniek. Deze cursus laat de grote diversiteit aan apparatuur en installaties van de professionele keuken zien. De cursus bestaat uit twee onderdelen namelijk: Installeren en Service en Onderhoud.
Cursusonderdeel A: Installeren
Tijdens dit cursusonderdeel leert de deelnemer alles over thermische kookapparatuur, ventilatiesystemen, koel- en vriesapparatuur, convectie apparatuur, voedseltransport- en uitgiftesystemen. Daarbij komen basisvaardigheden aan bod voor het veilig installeren van losse apparaten en installaties in professionele keukens. Het cursusonderdeel duurt 3 dagen, in combinatie met cursusonderdeel B duurt de gehele cursus 4 dagen.
Cursusonderdeel B: Service en Onderhoud
Dit cursusonderdeel kan alleen worden gevolgd wanneer de deelnemer met succes cursusonderdeel A: Installeren heeft afgerond. Daarbij dient hij werkzaam te zijn in de grootkeukenbranche. De cursist is na het volgen van deze cursus in staat om preventief en correctief onderhoud te plegen. Daarbij kan hij zelfstandig storingen herstellen aan grootkeukenapparatuur en onderdelen.
MBO-studenten in de grootkeukentechniek
Ook is er afgelopen jaren hard gewerkt aan de twee keuzedelen grootkeukentechniek voor het MBO (BOL en BBL). Beide keuzedelen zijn ontwikkeld om jongeren enthousiast te maken voor dit specialisme. ROC Midden Nederland is inmiddels gestart om deze keuzedelen aan te bieden bij bestaande MBO opleidingen; zoals installatie-elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Lees hieronder meer over de keuzeonderdelen.
Aanvullende modules
VCA- Basisveiligheid
Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn zeer belangrijke aspecten op de werkvloer. Niet voor niets benadrukt de Arbo-wet dat dit onder de verantwoordelijkheden van zowel de werkgever als werknemer vallen. Volgens deze wet moeten werkgevers voldoende voorlichtingen geven over de werkomstandigheden van de werknemer.
NEN-3140: VOP
Na het volgen van training ‘NEN 3140: Voldoende Onderricht Persoon (VOP)’ weet de cursist hoe volgens de actuele regelgeving gewerkt moet worden in de omgeving van elektrische installaties. Daarbij heeft de cursist relevante elektrotechnische basiskennis gekregen en kan hij bijvoorbeeld moeiteloos installaties spanningsloos maken.