Het jaar 2021 zit er bijna op en laat ik maar met een understatement beginnen: het is een bijzonder jaar geweest. Corona voerde weer de boventoon, hoewel we dat na 2020 graag anders hadden gezien. Avondklokken, lockdowns, vervroegde sluitingen, vaccinaties en boosterprikken. Veel ondernemers die ik spreek, zijn er inmiddels een beetje gelaten onder. ‘Het is niet anders, we moeten het ermee doen’. Ik herken dat gevoel, maar zie tegelijkertijd ook de enorme impact van corona op de bedrijfsactiviteiten van de NVLG-leden. De grondstof schaarste en de oplopende prijzen van grondstoffen en transport zorgen voor hoofdbrekens. Zonder essentiële grondstoffen kunnen wij onze apparatuur niet maken én dus niet (op tijd) leveren. Voor veel bedrijven bracht het extra uitdagingen met zich mee. Tel daarbij op het tekort aan personeel en je snapt dat we als grootkeukensector echt enorm creatief moeten zijn om de bedrijfsvoering up-to-date te houden.

Gelukkig lijkt dat voor de meeste bedrijven te lukken, al dan niet met overheidssteun. Vergeleken met 2020 is dit jaar iets beter geweest. Ik zie en hoor om mij heen dat ondernemers voldoende energie hebben om het nieuwe jaar in te gaan. Er is creativiteit, passie en doorzettingsvermogen om de schouders eronder te zetten. Met ups en downs, natuurlijk. Wat het nieuwe jaar gaat brengen, weten we allemaal niet. Wat gaat er gebeuren met de nieuwe variant van het coronavirus, welke gevolgen heeft dat op de toch al nijpende grondstof schaarste en wanneer kunnen we bepaalde activiteiten weer inplannen? We stappen het nieuwe jaar in, maar het blijft lastig om in een glazen bol te kijken.

Als branchevereniging hebben we ook een vreemd jaar achter de rug. Veel activiteiten op locatie konden niet doorgaan, terwijl we daarmee juist de verbinding met onze leden willen stimuleren. Online alternatieven werken prima, maar het is anders dan mensen ‘gewoon’ zien en spreken. Als vereniging hebben we, zeker de tweede helft van dit jaar, vooral veel werk achter de schermen verzet. Hoe gaan we als NVLG de toekomst in? Hoe kunnen we de zichtbaarheid van onze sector nog verder uitbouwen en waar kunnen we nog verder professionaliseren? De eerste ideeën en suggesties zijn uitgewerkt en onlangs gepresenteerd tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Bart Jasperse (voorzitter NVLG) 

“En hoe wispelturig en uitdagend de dag van morgen soms ook is: ik weet zeker dat we het samen voor elkaar krijgen.”

Voor ons ligt de focus volgend jaar primair op grootkeuken.nl. Steeds meer professionals en trendwatchers weten ons te vinden via dit platform en geven aan dat ze met ons aan de slag willen. Daar zijn we blij mee, want juist dat draagt bij aan de zichtbaarheid van de grootkeukenbranche. De NVLG gaat grootkeuken.nl in 2022 nog verder ondersteunen en faciliteren en partnerships zoeken met aansprekende personen uit de horecasector. De wetenschap dat wij dit kunnen doen met een sterke achterban van NVLG-leden, geeft volop vertrouwen voor de toekomst.

En hoe wispelturig en uitdagend de dag van morgen soms ook is: ik weet zeker dat we het samen voor elkaar krijgen. Ik wens jullie namens het bestuur van de NVLG fijne feestdagen en een gezond en bedrijvig 2022. Waarbij ik hoop dat we snel weer ‘back to normal’ kunnen ondernemen.

Hartelijke groet,

Bart Jasperse
Voorzitter NVLG