In samenwerking met OTIB en ROC Midden Nederland heeft de NVLG opleidingen gerealiseerd, speciaal voor de grootkeukentechniek. Deze zijn ontwikkeld om zowel jongeren als zij-instromers enthousiast te maken voor dit specifieke vakgebied. Jongeren en monteurs uit andere technische vakgebieden kunnen zich laten scholen tot expert in de grootkeukentechniek.

Laat zij-instromers hun kennis bijspijkeren!

Monteurs die werkzaam zijn in de grootkeukenbranche en elektrotechniek als achtergrond hebben komen in aanmerking voor de vierdaagse cursus Grootkeukentechniek. Deze cursus laat de grote diversiteit aan apparatuur en installaties van de professionele keuken zien. De cursus bestaat uit twee onderdelen namelijk: Installeren en Service en Onderhoud. 

Cursusonderdeel A: Installeren

Tijdens dit cursusonderdeel leert de deelnemer alles over thermische kookapparatuur, ventilatiesystemen, koel- en vriesapparatuur, convectie apparatuur, voedseltransport- en uitgiftesystemen. Daarbij komen basisvaardigheden aan bod voor het veilig installeren van losse apparaten en installaties in professionele keukens. Het cursusonderdeel duurt 3 dagen, in combinatie met cursusonderdeel B duurt de gehele cursus 4 dagen.

 

Cursusonderdeel B: Service en Onderhoud

Dit cursusonderdeel kan alleen worden gevolgd wanneer de deelnemer met succes cursusonderdeel A: Installeren heeft afgerond. Daarbij dient hij werkzaam te zijn in de grootkeukenbranche. De cursist is na het volgen van deze cursus in staat om preventief en correctief onderhoud te plegen. Daarbij kan hij zelfstandig storingen herstellen aan grootkeukenapparatuur en onderdelen.

MBO-studenten in de grootkeukentechniek

Ook is er afgelopen jaren hard gewerkt aan de twee keuzedelen grootkeukentechniek voor het MBO (BOL en BBL). Beide keuzedelen zijn ontwikkeld om jongeren enthousiast te maken voor dit specialisme. ROC Midden Nederland is inmiddels gestart om deze keuzedelen aan te bieden bij bestaande MBO opleidingen; zoals installatie-elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Lees hieronder meer over de keuzeonderdelen.

  • Installeren van grootkeukeninstallaties geschikt voor niveau 2 en 3
  • Service en Onderhoud aan grootkeukeninstallaties geschikt voor niveau 2 en 3

Omvang van een keuzedeel is 240 studiebelastinguren voor een 2-jarige opleiding, verdeeld in:

  • Theorie op school (24 – 40 uur)
  • Beroepspraktijkvorming bij een erkend bedrijf (ca. 160 uur)
  • Zelfstudie (ca. 40 uur)
  • Kennis: leerdoelen gericht op de kennisaspecten van het installeren en onderhouden van grootkeukens
  • Vaardigheden: leerdoelen gericht op de vaardigheidsaspecten van het installeren en onderhouden grootkeukens

De beroepshouding van een monteur werkzaam in de grootkeukenbranche komt zowel naar voren in de kennis- als de vaardigheidsleerdoelen.

  • Industriële voedselbereiding, waaronder opslag, bewaren, bereiden, conserveren, portioneren, verpakken, vervoeren, verdelen, regenereren en presenteren.
  • De opbouw, functie en werking van vaatwasser apparatuur in grootkeukens.
  • De opbouw, functie en werking van koude- en klimaat grootkeukenapparatuur.
  • Basiskennis van de opbouw, functie en werking van werktuigkundige en elektrotechnische grootkeukenapparatuur.
  • Regels en veiligheidsvoorschriften die gelden in grootkeukens waaronder HCAPP.
  • Basiskennis van relevante pneumatische en/of hydraulische liftsystemen in grootkeukeninstallaties
  • Basiskennis van elektriciteitsleer
  • Basiskennis van de gangbare materialen, middelen en gereedschappen die worden gebruikt bij het plaatsen en monteren van apparatuur in grootkeukens
  • Basiskennis van montagetechnieken voor apparatuur in grootkeukens
  • Kennis van de gangbare materialen en middelen die worden gebruikt bij het onderhouden van apparatuur in grootkeukens.
  • Kennis van montagetechnieken van apparatuur in grootkeukens.
  • Kennis van meet en test apparatuur en methoden voor grootkeukenapparatuur.

De student kan:

  • Arbo-, milieu-, kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften toepassen.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen voor het werken in grootkeukens toepassen.
  • Werken binnen en volgens de HACCP voorschriften.
  • Elektrische apparatuur keuren op basis van NEN 3140.
  • Relevante kennis van VCA Basis toepassen met de aspecten op hoogte en in kruipruimten werken.
  • De voor hem geldende bedrijfsregels en instructies toepassen.
  • De regels en veiligheidsvoorschriften toepassen die bij de klant/opdrachtgever voor hem gelden.

De student kan: 

  • Omgaan met de druk en wisselende werkomstandigheden in de grootkeukens.
  • Samenwerken en communiceren met collega’s uit andere vakgebieden.
  • De klant advies geven over het gebruik van de apparatuur in grootkeukens
  • Rekening houden met de gevolgen van zijn werkzaamheden voor het bedrijfsproces van de klant.
  • Duidelijk communiceren met de klant met als doel het bedrijfsproces zo min mogelijk te verstoren.

De student kan:

  • Nederlandse instructies en technische handleidingen lezen en begrijpen.
  • Elektrotechnische en werktuigkundige aansluitschema’s lezen ten behoeven van het plaatsen en monteren van grootkeukenapparatuur.
  • Onderdelen van thermische apparatuur, ventilatiesystemen, koel en vriesapparatuur, verwarmingsapparatuur, uitgiftesystemen en vaatwasser apparatuur.
  • Plaatsen, monteren en (assisteren bij het) in bedrijf stellen.
  • Technieken en gereedschappen voor het installeren, testen en in bedrijf stellen van apparatuur in grootkeukens toepassen.

De student kan:

  • De juiste test en meet apparatuur en methode hanteren en gebruiken voor het lokaliseren van een storing of probleem binnen grootkeuken apparatuur.
  • Onderdelen van grootkeuken apparatuur demonteren en vervangen.
  • Grootkeukenapparatuur beproeven en gebruiksklaar maken.
  • Kennis, inzicht en ervaring van grootkeukens gebruiken bij het lokaliseren van storingen en problemen binnen grootkeukenapparatuur.
  • Analytisch en logisch redeneren bij het oplossen van standaard en niet standaard problemen.
  • De kwaliteit van de grootkeukenapparatuur waarborgen door vakkundig en georganiseerd te werken.

Aanvullende modules

VCA- Basisveiligheid

Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn zeer belangrijke aspecten op de werkvloer. Niet voor niets benadrukt de Arbo-wet dat dit onder de verantwoordelijkheden van zowel de werkgever als werknemer vallen. Volgens deze wet moeten werkgevers voldoende voorlichtingen geven over de werkomstandigheden van de werknemer.

Tijdens de cursus leert de deelnemer over gevarenbronnen, gevaarlijke stoffen, werken in besloten ruimten, brandveiligheid en metingen. Maar ook wat te doen bij ongevallen, gevaren bij lassen, gereedschappen, machines, hijswerkzaamheden en persoonlijke beschermingsmiddelen.

De start van de cursus is op basis van een open inschrijving. Dat betekend dat de opleiding start bij een minimum van 12 en maximaal 18 cursisten. Aansluitend op de cursus volgt deelname aan een landelijk examen voor VCA-Basisveiligheid. Geslaagde cursisten ontvangen vervolgens het certificaat VCA-Basisveiligheid en worden geregistreerd. Niet geslaagde cursisten kunnen zich inschrijven voor een herexamen. Het afgegeven certificaat heeft een geldigheidsduur van tien jaar.

  • Cursus VCA-Basisveiligheid, twee dagen, € 300,-*
  • Cursus VCA-Basisveiligheid (herhaling), één dag, € 195,-*
  • Cursus VCA-Basisveiligheid, incompany/groep, offerte
  • VCA-Basisveiligheid Zelfstudie, boek plus examen, € 150,-
  • VCA-Basisveiligheid, (her) examen, € 105,-
  • VCA-Basisveiligheid, mondeling (her) examen, € 150,-
  • VCA-Basisveiligheid, lesboek, € 45,-*Inclusief pasje, boek en examen Prijzen zijn exclusief BTW.

De cursus kan plaats vinden zowel regionaal als op de Tech Campus te Nieuwegein.

HACCP

In de Hygiënecode voor de horeca staat beschreven hoe je bijdraagt aan de veiligheid van eten en drinken voor de gasten. Dit noemen we ook wel: voedselveiligheid of HACCP. Een horecabedrijf dat voldoet aan alle regels uit deze code, voldoet aan de Nederlandse wetgeving.

In deze verkorte cursus leert de deelnemer wat de regels zijn voor de processen in een horecabedrijf zoals inkoop, opslag, bereiding, presentatie en de regels zijn voor de basisvoorwaarden inrichting van bedrijfsruimten, hygiëne, schoonmaak, temperatuursbeheersing en meer. De cursist verkrijgt kennis over de HACCP eisen uit de Hygiënecode voor de horeca. Tijdens deze verkorte cursus komen onderwerpen aan bod als bijvoorbeeld:

  • De kritische processen (CCP’s),
  • Regels die gelden voor voedselveiligheid in een horecabedrijf (basisvoorwaarden),
  • Regels gelden bij de processen in een horecabedrijf.

De cursus start in overleg en gaat op basis van e-learning. Na het volgen van deze cursus ontvangt de cursist een HACPP certificaat. De kosten bedragen €75,- inclusief één herexamen.

NEN-3140: VOP

Na het volgen van training ‘NEN 3140: Voldoende Onderricht Persoon (VOP)’ weet de cursist hoe volgens de actuele regelgeving gewerkt moet worden in de omgeving van elektrische installaties. Daarbij heeft de cursist relevante elektrotechnische basiskennis gekregen en kan hij bijvoorbeeld moeiteloos installaties spanningsloos maken.

Na het volgen van deze cursus ontvangt de deelnemer een certificaat. Let op: het certificaat dient na 3 jaar een herinstructie te krijgen en is dus periodiek geldig. De kosten bedragen €320,- exclusief BTW. De cursus kan plaats vinden op eigen locatie, regionaal of op de Tech Campus in Nieuwegein.